BÜKK-MAK LEADER Közösségi Energiaudvarok fejlesztése

Radostyán Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolci Kistérséghez tartozik. A 660 fős lélekszámú község a Pitypalatty völgy Parasznyával szinte összeépült, volt bányásztelepülése. A belterület települési viszonyait elemezve látható, hogy a hagyományos magyar településszerkezetnek megfelelően a jelentősebb kulturális-, egészségügyi-, közellátási intézmények a község „centrumában” kapnak helyet, és természetesen a népsűrűség is itt a legnagyobb.

Bányahő-hasznosító Holding Nonprofit Kft.-t azzal a céllal alakította 7 települési önkormányzat, hogy a megújuló energiaforrások minél szélesebb hasznosítását érje el a Pitypalatty-völgy településein. A völgy B.A.Z. megyében, a miskolci kistérségben található. A völgyet és határát a Bükk hegység nyúlványainak a Sajó völgyére ereszkedő vonulata övezi. A völgyben 6 település, Kondó, Parasznya, Radostyán, Sajókápolna, Sajólászlófalva, és Varbó található Alacskával kiegészülve.

Közösségi Energiaudvaros pályázat

Radostyán Község Önkormányzatának képviselő testülete támogatta a társaságot, hogy pályázatával induljon el a 2009-ben meghirdetett, ÚMVP IV. tengely (LEADER) pályázati konstrukción belül, BÜKK-MAK LEADER Közösségi Energiaudvarok fejlesztése jogcímen.

A vállalat napenergia és biomassza hasznosításra nyújtott be pályázatot. A pályázat elemei egy 3,5 kWp maximális teljesítményre képes kristályos szilícium alapú, napkövető rendszerrel ellátott napelemes kiserőmű, illetve egy 3 kW teljesítményre képes használt növényi olajjal működő minierőmű. A projekt 2010-ben nyert támogatást, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában a LEADER program keretein belül. Hosszas előkészítő munka után 2012. május 17-én megvalósításra kerültek a tervezett eszközök. Az erőművek a polgármesteri hivatal területén találhatók, az általuk megtermelt energia a hivatal-orvosi rendelő alkotta blokk energiaellátásában játszik fontos szerepet.. A napelemes kiserőmű egy ad-vesz mérőórán keresztül a közcélú, váltakozó áramú hálózatra termel. Az energiaszolgáltatóval kötött szerződés alapján a mérőóra regisztrálja a termelt és a fogyasztott energia mennyiségét, melyet egy évben egyszer összeolvasnak. A fogyasztott és a termelt energia között különbség kerül kiszámlázásra az önkormányzat felé. A növényolajos minierőmű hálózat független üzemben tudja biztosítani a polgármesteri hivatal energiaellátását. A napelemes kiserőmű energiatermelését folyamatosan on-line figyelemmel lehet követni. Az eddigi termelési adatok által tervezett éves termelés elérheti az 4.375-4.500 kWh/év értéket. A társaság a megtermelt energiát térítésmentesen bocsátja az önkormányzat rendelkezésére, ezzel is csökkentve a település közösségi épületének energiaszámláját. A projekt elsődleges célja viszont a demonstráció és az oktatás. A településeken élők így megismerhetik a megújuló energiaforrásokat, látják, hogy ezek az eszközök működnek. Az eszközök várható élettartama 20-30 év között van.