TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00019 Pitypalatty-völgy turisztikai fejlesztése

 

Projekt címe: Pitypalatty-völgy turisztikai fejlesztése
Kedvezményezett neve: KBTF Közép-Borsodi Területfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
A szerződött támogatás összege: 460.535.287 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
A projekt befejezésének tervezett napja: 2023.06.30
A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00019

Miskolc közelében, a Bükk északi nyúlványain Varbótól Sajószentpéterig terjedő völgyben turisztikai fejlesztés indult 460,54 millió forint európai uniós támogatás segítségével. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projekt célja, hogy kedvelt kirándulóközponttá fejlessze a gyalogosan és kerékpárosan is jól bejárható térséget.
A fejlesztés eredményeként létrejön Magyarország első MotorikPark régiója, ahol több településen mozgáskoordinációs játszóeszközök várják a családokat, a legkisebbektől a legidősebb korosztályig.
A térség kulturális, természeti kincseinek bemutatására Sajószentpéteren megvalósul a Harica-patak menti tanösvény és kiránduló útvonal, mely Pipiske-hegyi végpontján egy új kilátó épül.

N1022

Sajólászlófalván Geológiai Látogató- és Kutatóközpont létesül a térségben egyedi Csigakő kőzet, geológiai képződmény alapján. Radostyánban és Kondóban két értékes helyi védettségű épületet mentenek meg az enyészettől, majd azokat a korabeli helyi mesterségeket bemutatva tájházként működtetik a helyi közösségek. Az aktív turizmushoz kapcsolódóan Varbón kiépül a település turisztikai központjának számító horgász tó infrastruktúrája. A létesítményben kialakításra kerül mosdó, öltöző, illetve természeti bemutatóhely.

N1022

 

A projekt megvalósítását KBTF Közép-Borsodi Területfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft konzorciumi vezetőként koordinálja. Konzorciumi partnerek: Kondó Község Önkormányzata, Radostyán Község Önkormányzata, Sajólászlófalva Község Önkormányzata, Sajószentpéter Város Önkormányzata, Varbó Község Önkormányzata.

 

A tervezett eredmények várhatóan 2023. június végig valósulnak meg.