Avarégetési tilalom!

Tisztelt Lakosság!

TILOS az avar és kerti hulladék égetése!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, mint területi környezetvédelmi hatóság 2019.-ben elkészítette a „Sajó-völgye” kijelölt zóna levegőminőségi tervének felülvizsgálatát. A felülvizsgálat eredményeként kezdeményezte valamennyi a „Sajó-völgye zóna” területén lévő önkormányzatnál az avar és kerti hulladék égetés önkormányzati rendelettel történő megtiltását 2020. szeptember 1. határidővel. Önkormányzatunk szeretett volna 2023. év elején ismét rendeletet alkotni az avar- és kerti hulladék égetésről – mivel a levegő minőségéről szóló törvény ezt ismét lehetővé tenné-, de a B-A-Z Vármegyei Kormányhivatal Természetvédelmi és Környezetvédelmi Főosztálya nem hagyta jóvá a fentebb ismertetett levegőminőségi terv miatt.

Településünk a „Sajó-völgye zóna” területén található, így 2020. szeptember 1-től tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése.

A cél a levegő minőségének javítása és a lakosság egészségének védelme. Magyarországon ugyanis a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségszegési eljárás van folyamatban a magyar állam ellen.
A módosítás célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme. Az avar és kerti hulladék égetés hatósági ellenőrzésével, valamint a szükséges eljárás lefolytatásával kapcsolatban (és a környezetvédelmi bírság kiszabásával kapcsolatban) az illetékes a járási környezetvédelmi hatóság (levegőtisztaság-védelmi hatásköre), és a katasztrófavédelem.

Avarégetés helyett válasszuk a komposztálást.

A komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. A vastagabb faágak eltüzelhetők a lakásban lévő fűtő berendezésekben (kályhákban, kazánokban …), vagy feldarabolva és összekötve a hulladékgyűjtő edényzet mellé kitehetők. Kérem szíves megértésüket, és a szabályok betartását!

2023. október 30.

Orbán Andrea
jegyző

 

Kategória: Jegyzői közlemény | A közvetlen link.