NE ÉGESS, KOMPOSZTÁLJ!

Tudtad, hogy ha a kerti hulladékot égetés helyett komposztálod, azzal jelentős szennyeződéstől óvod meg a levegőt és ezzel a légszennyezők okozta egészégügyi kockázatokat is csökkented?

Tudtad, hogy komposztálással akár a harmadával csökkentheted
a keletkező hulladékod mennyiségét?

 
Közösségi komposztálás:
Társasházak külön engedély nélkül is telepíthetnek közös használatú komposztálót, például az épület udvarában!
 
 
 
 
 
 
 
 
Környezettudatos tüzelés
 
Napjainkban a légszennyezettség jelenti az egyik legnagyobb környezeti kihívást, amelyre megoldást kell találnunk. Létezésünk egyik feltétele, hogy levegőt lélegzünk be, azonban nem mindegy annak minősége!
Az utóbbi évek mérési adatai azt mutatják, hogy a korábbi tendenciával ellentétben a közlekedés, mint fő szállópor forrás domináns szerepe megszűnt és a lakossági kibocsátások léptek előtérbe.

A lakossági szilárd elsősorban a helytelen fűtési szokásokokán az alábbi tényezők jellemzik:
  • Nem megfelelő minőségű szén (pl. lignit) használata. 
  • Rosszul tárolt tüzelőanyag (nedves fa, nyesedék) égetése. 
  • Hulladék (ipari hulladék, háztartási hulladék, bútorlap, kezelt fa, ajtó, ablakkeret, gumi, PET palack stb.) égetése tüzelő berendezésben. 
  • A régi, korszerűtlen tüzelőberendezések használata még megfelelő minőségű tüzelőanyag estén is jelentősen növeli a szilárd anyag kibocsátást.
A nem megfelelő tüzelés káros mind a saját, mind a környezetünk egészségére. Válasszunk magas fűtőértékű, alacsony nedvességtartalmú tüzelőanyagot!

A vegyes tüzelésű kazán nem hulladékégető berendezés! A hulladékok égetése a vegyes tüzelésű háztartási berendezésekben tilos, a kibocsátott légszennyező anyagok erősen mérgező hatásúak saját magunkra és környezetünkre is!

A lakossági károsanyag kibocsátásokhoz jelentősen hozzájárul az avar és kerti hulladékégetés, valamint az egyéb nyílt téri hulladékégetése (háztartási hulladék, műanyag, felületkezelt fa stb.) is.
Az országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás szerint 2021. január 1- jétől TILOS az avar és a kerti hulladék égetése. Égetés helyett komposztáljunk!

A levegővédelmi rendeletben foglaltak szerint hulladék nyílt téri, vagy tüzelő berendezésben történő égetése TILOS

A jogsértő személlyel szemben 300 000 forintig terjedő bírság kiszabásának van helye. 

Részletes információ elérhető a http://emiktf.hu/Szakosztalyok/lzo.htm oldalon. Valamint az Önkormányzat honlapján és facebook oldalán.

A hivatalos plakát elérhető >>ITT<<

Kategória: Hírek | A közvetlen link.